Stefania-Jablonska_3D-642x410.jpgVilniaus universiteto leidykla pristatė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto profesorės Gabijos Bankauskaitės ir Nijolės Bankauskienės monografiją „Stefania Jabłońska: moteris dviejų amžių sandūroje. Gyvenimo ir kūrybos apžvalga“.

Knygoje pateikiama informacija buvo surinkta iš įvairių straipsnių, knygų, enciklopedijų bei archyvuose saugomų dokumentų.

„Monografijos objektas – dvarininkaitė, vertėja ir poetė Stefania Jabłońska, jos kasdienis gyvenimas ir kūryba. Sudėtingame ir permainingame moters gyvenime atsispindėjo įvairūs ekonominiai bei politiniai Lietuvos ir Lenkijos valstybių virsmai, susiję su dviejų amžių sandūros laikotarpiu, taip pat su lietuvių ir lenkų kultūrų bei literatūrų sambūvio pokyčiais: kultūrinio gyvenimo atgimimo pastangomis po 1863 metų sukilimo represijų Vilniuje ir Lietuvoje, lietuvių modernios kultūros stiprėjimu ir augimu, lenkų kultūros Lietuvoje traukimusi ir silpnėjimu, persikėlimu į dvarelius. S. Jabłońska buvo atsidūrusi tarsi tarp dviejų pasaulių, juose dalyvavo ir savo vertimais stengėsi lenkams populiarinti lietuvių kultūrą bei mažinti priešpriešą. Lietuva ir poezija vertėjai buvo taškai, kuriuose ji įžvelgė aiškias dviejų tautų sąsajas ir kultūrinio bendradarbiavimo galimybes, kadangi karštai tikėjo brolišku sambūviu.

Šia monografija tikimasi papildyti XIX–XX amžių sandūros lenkų ir lietuvių literatūrų ryšių tyrimą ir ypač paskatinti šių ryšių tyrėjus specialistus gilintis į Stefanios Jabłońskos kūrybinį palikimą lenkų kalba“, – teigia knygos autorės.

https://naujienos.vu.lt/vilniaus-universiteto-leidykla-pristato-naujiena-stefania-jablonska-moteris-dvieju-amziu-sanduroje-gyvenimo-ir-kurybos-apzvalga/

Knygą „Stefania Jabłońska: moteris dviejų amžių sandūroje. Gyvenimo ir kūrybos apžvalga“ planuojama pristatyti šių metų kovo mėnesio viduryje. Atkreipiame dėmesį, kad tai tik preliminari knygos pristatymo data, kuri gali keistis dėl pandeminės situacijos.

Knygą galite įsigyti el. knygynuose knygynas.vu.lt, patogupirkti.lt, humanitas.lt, o karantino laikotarpiui pasibaigus ir fiziniuose knygynuose.