Bankauskaite SkopejeKauno fakulteto Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto profesorė Gabija Bankauskaitė pirmąją šių metų spalio savaitę pagal „Erasmus+“ darbuotojų mokymo mobilumo programą viešėjo Ss. Kirilo ir Metodijaus universitete Skopjėje. Tai seniausias ir didžiausias valstybinis universitetas Šiaurės Makedonijoje.

Dėstytoja dalyvavo mokslo metų pradžios šventės renginiuose Blaze Koneski filologijos fakultete. Studentai ir dėstytojai į universitetą entuziastingai susirinko po dvejų ir pusės metų laikotarpio, per kurį mokymas ir mokymasis vyko tik nuotoliniu būdu. Po bendros šventės renginiai persikėlė į padalinius.

Anglų kalbos ir literatūros katedros vadovė prof. Rajna Koška profesorę Gabiją Bankauskaitę pristatė dėstytojų kolektyvui ir studentams. Su kalbotyros specialiste docente Zorica Trajkova Strezovska, kuravusia Kauno fakulteto profesorės vizitą, ir anglų literatūros docentu, šekspyrologu Milan Damjanoski buvo aptarta nemažai įvairių temų, susijusių su studijomis, programomis. Pasidalyta ir nuotolinio dėstymo patirtimi.

Profesorė kaip vyriausioji tarptautinio žurnalo „Respectus Philologicus“ redaktorė susitiko su Blaze Koneski filologijos fakultete leidžiamo žurnalo „Journal of Contemporary Philology“ vyriausiąja redaktore docente Kalina Maleska. Susitikime buvo pasidalyta informacija apie abiejose šalyse taikomus kriterijus filologijos srities žurnalų leidybai, aptarti moksliniai reikalavimai, keliami dėstytojams. Nemažai kalbėta apie žurnalų veiklą: redaktorių kolegijos darbą komplektuojant numerius, recenzentų atsakomybę, techninius straipsnių leidybos ypatumus, pasidalyta patirtimi apie darbų su autoriais ir jų tekstais pasidalijimą žurnalų komandose. Makedonijoje leidžiamo žurnalo vyriausiąją redaktorę itin domino „Respectus

SkopjejePhilologicus“ patirtis, susijusi su žurnalo įtraukimu į duomenų bazę „Scopus“, kadangi docentės Kalinos Maleskos vadovaujamas žurnalas šiuo metu taip pat yra įteikęs paraišką dėl įtraukimo į šią duomenų bazę ir laukia atsakymo. Susitarta dėl galimybės Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto dėstytojams publikuoti savo darbus Blaze Koneski filologijos fakulteto leidžiamame leidinyje.

Sociokultūrinę mobilumo vizito dalį sudarė profesorės pažintis su daugiakalbiu, kelių religijų, itin gausiu paminklų miestu Skopje. Milan Damjanoski – ne tik dėstytojas, bet ir gidas, anglų kalba vedantis ekskursijas Makedonijos sostinėje, tad prof. Gabija Bankauskaitė sužinojo įdomių istorijų apie miesto įžymybes. Dėstytoja taip pat aplankė Šventojo Jovano Bigorskio vienuolyną, pabuvojo ankstyvosios krikščionybės centre, kuriame buvo ištobulinta kirilica, – „Balkanų Jeruzalėje“ – Ochrido mieste prie Ochrido ežero, kurie yra įtraukti į UNESCO pasaulio kultūros ir gamtos paveldo objektų sąrašą.