2024.05.27 Donato Misiūno naujienos fotoLietuvos mokslo taryba, siekdama skatinti studentus aktyviai dalyvauti mokslinėje veikloje keliant mokslinę kompetenciją, kasmet skelbia kvietimą teikti paraiškas studentų tyrimų projektų finansavimui semestrų metu. 2023–2024 m. Lietuvos mokslo taryba (LMTLT) finansavo 3 studentų tyrimų projektus Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos institute.

Vienas iš finansuotų projektų yra „Ekspertinės informacijos ir generacinio dirbtinio intelekto integravimo metodai neetiškos ir klaidinančios reklamos turinio tyrimui“, kurį vykdė Marketingo technologijų studijų programos studentas Jonas Panceris, o vadovavo Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Dalia Krikščiūnienė.

Jonas Panceris nagrinėjo intelektinių technologijų galimybes padėti ekspertams tirti politinės reklamos turinio savybes, keliančias vartotojams abejonių dėl jų etiškumo. Tyrimo rezultatai parodė, kad politinės reklamos etiškumą charakterizuoja daugelis kriterijų, jais remiantis galima sugeneruoti skirtingų etinių savybių reklamos turinį pasitelkiant dirbtinį intelektą. Tyrimo metu buvo sudaryta Lietuvos politinių partijų reklamų duomenų bazė. Dviejų etapų (ekspertinio vertinimo ir Q-metodologijos) eksperimentinis tyrimas parodė, kad etiškumas skirtingai suvokiamas reklamas stebinčių respondentų grupėse, tačiau yra panašiai atpažįstamas tiek realių, tiek dirbtinio intelekto sukurtų reklamų atveju. Politinės reklamos ir dirbtinio intelekto tarpdisciplininis tyrimas glaudžiai siejasi su VU KnF mokslininkų grupės „Marketingo technologijų, skaitmeninės transformacijos ir intelektinių sistemų tyrimai“ tikslais, todėl Jonas aktyviai dalyvavo komandiniame darbe su darbo vadove prof. dr. Dalia Krikščiūniene, asist. dr. Skaiste Jurėne ir Marketingo technologijų studijų programos studentu Jotautu Masiu.

Antrasis finansuotas projektas – „Virtualiųjų nuomonės formuotojų kūrimo intelektinių technologijų efektyvumo ir įtakos tyrimas ryšių su klientais formavimui“, kurį vykdė Marketingo technologijų studijų programos studentė Gabrielė Senavaitytė, o vadovavo Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Virginija Jurėnienė.

Projekto metu atliktas tyrimas ir rengiamas mokslinis straipsnis. Gabrielė Senavaitytė dalyvavo 18-oje prof. Vlado Gronsko tarptautinėje mokslinėje konferencijoje ir skaitė pranešimą „Factors Shaping Influencer-Follower Engagement on Instagram“. 2024 m. gegužės 17 d. mokslinio tyrimo rezultatus pristatė LMT studentų konferencijoje. Ji skaitė pranešimą „Virtualiųjų nuomonės formuotojų kūrimo intelektinių technologijų įtaka ryšių su klientais formavimui“.

Trečiasis finansuotas projektas – „Vartotojų pasitikėjimo kriptovaliutų biržomis ir kriptovaliutų piniginėmis tyrimas“, kurį vykdė Informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijų programos studentas Ugnius Kerulis, o vadovo Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorius (su išskirtinio profesoriaus kategorija) dr. Vladislav Fomin.

Projekto metu atliktas mokslinis tyrimas, kuriuo išanalizuoti pagrindiniai faktoriai, lemiantys vartotojų pasitikėjimą kriptovaliutų biržomis ir kriptovaliutų piniginėmis. Parengtas mokslinis straipsnis „Baltic Journal of Modern Computing“ (BJMC), kuris yra indeksuojamas „Clarivate“.

Projektai vykdyti 7 mėnesius 2023 m. rudens – 2024 m. pavasario semestrais.

Pasibaigus projektams studentai pateikė pranešimo santrauką ir pristatė žodinį pranešimą Lietuvos mokslo tarybos organizuotoje studentų mokslinėje konferencijoje „Naujoji mokslininkų karta“, kuri vyko šių metų gegužės 16–17 d.

Kuo buvo naudingas šis projektas?

Jonas Panceris (Marketingo technologijų studijų programos trečio kurso studentas):

Aktyviai ir nuosekliai įsitraukiau į tyrimų veiklas, įgijau žinių ir patirties visuose mokslinio tyrimo rengimo etapuose: metodologijos, literatūros analizės, empirinių tyrimų ir duomenų analizės. Įgytos žinios reikalingos tiek baigiamajam darbui rengti, tiek tolimesnių studijų planavimui bei karjerai.

Ugnius Kerulis (Informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijų programos trečio kurso studentas).

Tarpdisciplininis požiūris į kriptovaliutas išplėtė mano suvokimą apie vartotojų požiūrį į informatikos inžinerijos produktus ir paslaugas. Teko suprasti ir pripažinti, kad ne tik techninės produkto ar paslaugos savybės lemia jo populiarumą, patrauklumą ar patikimumą vartotojų akimis. Įgytas naujas žinias ir įgūdžius jau šiais metais panaudosiu rengiant bakalauro darbą.

Studentų tyrimų semestrų metu projektus finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

Plačiau apie kvietimą teikti paraiškas studentų tyrimams semestrų metu skaitykite LMT tinklapyje.