Filologes Helsinkyje 2024 1 JPGERugpjūčio 19–23 dienomis Helsinkyje (Suomija) vyko 28-asis tarptautinis mokslinis onomastikos kongresas „International Congress of Onomastic Sciences“ – vienas svarbiausių onomastikos mokslo renginių. Šių metų kongreso tema – vardų tvarumas, įvardijimas ir onomastika (angl.: Sustainability of names, naming and onomastics). Kongresas daugelį metų suburia mokslininkus iš viso pasaulio. Šiemet dalyvavo 223 dalyviai iš 39 šalių. Per penkias kongreso dienas buvo pristatyti 172 pranešimai ir 8 stendiniai pranešimai. Kongrese pranešimus skaitė ir mokslininkai iš Lietuvių kalbos instituto, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto.

Vilniaus universiteto Kauno fakultetui kongrese atstovavo doc. dr. Ilona Mickienė ir doc. dr. Rita Baranauskienė. Mokslininkės buvo pakviestos Austrijos mokslų akademijos profesoriaus Peter’io Jordan’o dalyvauti kongreso sekcijoje „Minority place-name regulation in Europe“ (liet. Tautinių mažumų vietovardžių reglamentavimas Europoje). Rugpjūčio 20 dieną doc. dr. Ilona Mickienė ir doc. dr. Rita Baranauskienė skaitė pranešimą „Place names of the Lithuanian Tatars National Minority“ (liet. Lietuvos totorių tautinės mažumos vietovardžiai).

Kongresą organizavo Helsinkio universitetas, bendradarbiaudamas su Turku universitetu ir Tarptautine onomastikos mokslų taryba.

Mokslininkės džiaugėsi galėdamos vėl susitikti su garsiausiais pasaulio onomastikos specialistais, ekspertais, su kuriais jau teko bendrauti ankstesniame kongrese Vengrijoje, tarptautinėse mokslinėse konferencijose.

„Itin džiugu buvo susitikti su mokslininkais, su kuriais bendradarbiaujama rengiant mokslo publikacijas – prof. dr. Oliviu Felecan, prof. dr. Peter Jordan, projekto „Minority place-name regulation in Europe“ (Tautinių mažumų vietovardžių reglamentavimas Europoje) dalyviais. Šiame kongrese pavyko susipažinti ir neformalioje aplinkoje pabendrauti su šauniais lingvistais iš Helsinkio, Meksikos, Prancūzijos, Vokietijos, Brazilijos, Jamaikos ir kitų šalių“, – pasakoja doc. dr. Rita Baranauskienė.

Mokslininkės sužinojo, kad Helsinkio universiteto doktorantūroje studijuoja prof. dr. Laimutės Balodės konsultuojamas doktorantas Simonas Noreikis, rengiantis onomastikos srities disertaciją.

Kongreso metu buvo skaitomi pranešimai, atspindintys kongreso tematiką: vardai ir tautinės mažumos, vardai ir tapatybė, vardai ir kultūrinis paveldas, onomastika kaip tvarus mokslas, onomastikos duomenų bazės, onimų kitimai.

Kaip ICOS asociacijos narės, dėstytojos dalyvavo ICOS generalinėje asamblėjoje, kurioje buvo pristatyta kelerių metų asociacijos veiklos ataskaita, aptartos asociacijos sklaidos tendencijos ir perspektyvos, kelti mokslo žurnalų tobulinimo klausimai, balsuota renkant naujus valdybos narius, diskutuota dėl tolimesnės asociacijos plėtros, naujų veiklų.

„Kongreso organizatoriai pasirūpino ir kultūrine programa: eksponuoti onomastikos srities mokslo veikalai (mokslinių straipsnių rinkiniai, monografijos, mokslo studijos ir žurnalai), vyko iškilmingas kongreso dalyvių priėmimas Helsinkio universiteto centriniuose rūmuose, Helsinkio miesto rotušėje, banketas, organizuotos ekskursijos po miestą pėsčiomis ir Baltijos jūra plaukiant laivu. Iš kongreso grįžtame kupinos įspūdžių, naujų mokslinių idėjų, pasisėmusios patirties“, – pasakoja doc. dr. Ilona Mickienė.

Daugiau apie kongresą skaitykite ČIA