Psichikos sveikatos diena 2024 WEBSpalio 10 d., ketvirtadienį, minima Pasaulinė psichikos sveikatos diena. Šia proga, siekdamas atkreipti visuomenės ir gausios VU bendruomenės dėmesį į psichikos sveikatos svarbą, VU Bendruomenės gerovės skyrius (BGS) kviečia visus prisidėti prie palaikymo iniciatyvos ir spalio 10 d. į darbą ar paskaitas ateiti apsirengus žaliai. VU KNF SA iniciatyvą palaiko organizuodama bėgimą bendruomenės nariams.

„Psichinė sveikata yra tokia pat svarbi kaip ir fizinė, todėl rūpintis ja turėtų būti kiekvieno prioritetas. Kreiptis pagalbos nėra gėda, priešingai – tai drąsus žingsnis, siekiant geresnės savijautos. Pagalbos ieškojimas laiku gali padėti išvengti rimtesnių psichologinių problemų, – sako VU KNF psichologė-konsultantė Nerija Solaitė. – Bendruomenės parama yra svarbus veiksnys, padedantis palaikyti emocinį stabilumą ir jaustis mažiau vienišam su savo išgyvenimais. Sportas – puikus sprendimas, nes fizinis aktyvumas padeda sumažinti stresą ir gerina nuotaiką.“

„Nusprendėme, kad bėgimas yra puikus būdas paminėti šią dieną ir atkreipti fakulteto bendruomenės dėmesį į fizinės sveikatos poveikį psichologinei sveikatai. Taip pat norėjome kažko neįprasto, kad pirmakursiai galėtų pamatyti ir sudalyvauti kuo daugiau skirtingo formato renginių, taip siekiant palengvinti jų integraciją į bendruomenės gyvenimą“, –sako VUSA KnF žmogiškųjų išteklių ir organizacinės srities koordinatorė Orinta Kasparavičiūtė.
Studentai gali pasirinkti sau labiausiai tinkantį bėgimo atstumą. Įveikę trasas greičiausiai bus apdovanoti specialiomis VU KnF atributikos dovanomis. Susitikti kviečiama spalio 10 d. 11 val. Liepų kiemelyje (Muitinės g. 8, Kaunas). Dalyvių registracija: https://forms.office.com/e/d0byHF47Cc

Bendruomenės gerovės skyrius kviečia į paskaitą gyvai ir nuotoliu

„Psichikos sveikata yra ne tik asmeninis reikalas – tai ir bendruomenės rūpestis. Negalime užsidaryti savo pasaulyje, nes likę vieni tampame vieniši, o tai tiesiogiai veikia mūsų emocinę gerovę. Kviečiu atkreipti dėmesį į mus supančius žmones, pastebėti, kai kas nors tyliai prašo pagalbos, ir kartu kurti aplinką, kurioje kiekvienas gali jaustis išgirstas ir saugus“, – sako skyriaus vadovė Sandra Četrauskienė.

Spalio 10 d. 14 val. vyks taip pat BGS inicijuota vieša VU sociologės, „Jaunimo linijos“ valdybos narės Mildos Pivoriūtės paskaita „Jaunų žmonių psichikos sveikata ir (dis)harmonijos (kvad)ratas“, skirta studentams ir jauniems suaugusiesiems. Po paskaitos planuojama diskusija, kurią moderuos BGS psichologė dr. Dovilė Grigienė. Diskusijoje dalyvaus Milda Pivoriūtė, VU Studentų atstovybės prezidentė Klėja Marčaitytė ir VU alumnė, krepšinio komandos kapitonė Giedrė Ulytė. Diskusijos tema – „Konkurencija: ar veda į priekį, ar traukia žemyn?“. Registracija į renginį vyksta ČIA.

 VU Studentų atstovybės prezidentė K. Marčaitytė pabrėžia, kad bendruomenės parama yra ypač svarbi jaunimo psichikos sveikatai: „Jaunimo psichikos sveikata yra mūsų bendruomenės stiprybės pagrindas. Studijų metais mes susiduriame su įvairiais iššūkiais, tačiau svarbu atminti, kad kiekvienas iš mūsų turi teisę gauti pagalbą ir paramą. Kviečiu visus nedvejoti kreiptis pagalbos, kai to reikia, ir palaikyti vieni kitus. Tik per tarpusavio supratimą ir pagalbą galime sukurti aplinką, kurioje visi jausis gerai.“

Šią dieną VU kartu su „Jaunimo linija“ prisideda prie nacionalinės kampanijos „Žalia šviesa gyvenimui“, kuria skatinama kalbėti apie psichikos sveikatą ir atkreipti dėmesį į jaunimo emocinius iššūkius. VU primena, kad kiekvienas bendruomenės narys bet kada gali kreiptis į BGS dėl emocinės paramos, kai tik pajunta, kad jos reikia.

Jei patiriate emocinių sunkumų ar jaučiate nerimą, Bendruomenės gerovės skyrius visada pasiruošęs padėti. Kreipkitės el. paštu arba telefonu: +370 699 34818, +370 658 99392, +370 690 09131.