mentoriai studentaiPalaikote idėją, kad moksle turėtų būti daugiau atvirumo, ir stengiatės šia idėja uždegti kitus? Siekiate, kad Jūsų mokslinės publikacijos ir parengta mokomoji medžiaga būtų atvirai prieinamos, o Jūsų sukurtus mokslinių tyrimų duomenis būtų galimapanaudoti ir kituose projektuose? Jums rūpi mokslinių tyrimų skaidrumas ir atkartojamumas, todėl imatės visų priemonių, kad Jūsų tyrimai būtent tokie ir būtų? Į savo mokslinius tyrimus įtraukiate žmones ir iš už akademinės bendruomenės ribų? Jei į bent vieną šių klausimų atsakėte taip – galite tapti vienu iš Vilniaus universiteto (VU) bendruomenės narių, kuriems bus įteiktas pirmasis VU istorijoje apdovanojimas už reikšmingą indėlį į atvirąjį mokslą.

Kviečiame visus VU akademinius ir neakademinius darbuotojus bei trečiosios pakopos studentus, tyrėjų komandas teikti savo kandidatūrą arba nominuoti kolegas, kurie 2023–2024 studijų metais (nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. iki 2024 m. rugpjūčio 31 d.) reikšmingai prisidėjo prie atvirojo mokslo plėtojimo, principų įgyvendinimo ir (ar) idėjų populiarinimo VU.

Šiais metais kompetentinga komisija konkurso dalyvių paraiškas vertins trijose kategorijose:

  • Indėlis į atvirojo mokslo plėtojimą (atvirų dalijimosi duomenimis platformų (talpyklų) kūrimas, vystymas, atvirojo mokslo praktikos įtraukimas į mokslinius tyrimus (mokslinių tyrimų duomenų planų pildymas, mokslinių tyrimų duomenų atvėrimas, FAIR principų laikymasis), atvirojo kodo programinės įrangos kūrimas ir platinimas, dalyvavimas atvirame tarpusavio vertinime (angl. open peer review), mokslinių tyrimų metodų ir rezultatų atkuriamumo ir skaidrumo didinimas, atvirųjų mokymosi išteklių kūrimas ir dalijimasis jais).
  • Visuomenės įtraukimas į mokslinę tiriamąją veiklą (piliečių mokslo iniciatyvos, atvirojo mokslo propagavimo iniciatyvos, projektai, teikiantys didelę naudą visuomenei ir bendruomenei, prisidedantys prie visuomenės gerovės kūrimo).
  • Atvirojo mokslo principų įgyvendinimo iniciatyvos (dalyvavimas tarptautiniuose tinkluose, jų kūrimas ar dalyvavimas jų veikloje, atvirojo mokslo propagavimo iniciatyvos, pavyzdžiui, vykdant informavimo ar mokymų veiklą, prisidėjimas prie institucinių gairių ir politikos rengimo, mokslinių tyrimų kultūros gerinimo).

Paraiškas kviečiame teikti iki 2024 m. rugsėjo 30 d. užpildant šią formą.

Konkurso laimėtojams bus įteikti padėkos raštai ir prizai apdovanojimo renginyje, kuris vyks Tarptautinės atvirosios prieigos savaitės (spalio 21–27 d.) metu.

Detalesnę informaciją apie vertinimo kriterijus bei konkurso sąlygas rasite čia.

Kasmetinio apdovanojimo už reikšmingą indėlį į atvirąjį mokslą įsteigimas yra viena iš Vilniaus universiteto atvirojo mokslo politikos gairių įgyvendinimo plane 2023–2028 m. numatytų veiklų. Konkursą organizuoja VU biblioteka, Mokslo ir inovacijų departamentas bei Komunikacijos ir rinkodaros skyrius.

Kontaktai pasiteirauti: Inga Banytė ()

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku