Kauno fotodraugija Napoleono laiku damos Monika Bublaityte2Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) iniciatyva Napoleono namu pramintame pastate (Muitinės g. 14.) atidaryta „Kauno fotodraugijos“ ir KTU istorinių šokių kolektyvo „Saltus gladii“ nuotraukų paroda kviečianti mintimis nusikelti į laikus, kai Kaune trumpam buvo įsikūrusi prancūzų kariuomenė, o Napoleonas vienai nakčiai apsistojo pas tuomet čia gyvenusį poną Echelį.

Fakulteto teritorijoje esantis Napoleono namas — XVI a. menantis mūrinis pastatas su gotikiniais rūsiais – pamėgta turistų lokacija ir architektūrinis miesto reprezentacinės zonos perlas. Namas įrašytas į Kultūros vertybių registrą kaip architektūros paminklas, o miesto legendos byloja apie žymiojo karžygio vizitą.

Bendraminčių pažintis tapo idėja parodai

„Labai džiaugiamės draugyste su fakulteto bendruomene. Buvo įdomu ir sužinoti daugiau apie mylimo miesto istoriją, ir kartu sukurti keletą teatrališkų vaizdelių. Malonu dirbti su modeliais, kurie išmano ne tik aprangos, bet ir tuometinio etiketo taisykles – nuotraukos tarsi pačios pasakoja istorijas“, – sako „Kauno fotodraugijos“ pirmininkas Andrius Lindžius. Parodos plakatui jis pats dirbtinio intelekto pagalba sukūrė didžiojo karžygio atvaizdą.

„Kadangi nė viena nesame profesionalus modelis, ne visada jaučiamės patogiai ar žinome, kaip reikia elgtis prieš profesionalo fotoaparatą. Tačiau ši fotomenininkų kompanija mus privertė pasijusti, tarsi žinotume, ką darome. Pati fotosesijos idėja taip pat labai originali — sujungus šimtmečius skaičiuojančią architektūrą ir šiuolaikinių istorijos rekonstruktorių darbą nuotraukose bent akimirkai pavyko atgaivinti praeitį“, – sako KTU istorinių šokių kolektyvo „Saltus gladii“ narė Eglė Kukytė. Su ja parodos fotosesijoje dalyvavo Aistė Osinskytė ir Ingrida Zinkevičienė. Dvi sukneles pasiuvo pati Eglė, trečią – kita klubo narė.

„Galima teigti, kad turime seną tradiciją - įsijausti į istoriją. Nuo aktyvaus dalyvimo Hanza dienose iki tradicinių vakaronių su fakulteto folkloro ansambliu „Uosinta“. Dabartinėje komunikacijoje vizualumas itin efektyvus, tad džiugina bendraminčių įsitraukimas ir galimybė idėją įgyvendinti taip profesionaliai“, — pasakoja idėjos autorė, VU KNF atstovė viešiesiems ryšiams Monika Būblaitytė.

Kauno fotodraugija Napoleono laiku damos Monika BublaitytePasak jos, Kauno fakulteto 60-ojo jubiliejaus proga laukia ir daugiau staigmenų priminsiančių apie išskirtinę jo vietą Kauno miesto istorijoje ir kasdienybės paveiksle.

Istorikė ragina nepamiršti ir didžiuotis

Įvykių amžininko bernardinų vienuolyno vyresniojo užrašuose rašoma, kad Prancūzijos imperatorius Napoleonas 1812 m. birželio 24 d. persikėlęs per Nemuną į Kauną su štabu apsistojo Karmelitų vienuolyne, ten nakvojo. Ten Napoleonas parašė 16 oficialių laiškų. Tris laiškus jis skyrė savo mylimajai Žozefinai. Teigiama, kad pralaimėjęs karą Napoleonas atsitraukinėdamas 1812 m. gruodžio 7 d. vėl trumpam apsistojo pas minėtą Kauno gyventoją Echelį.
„Spėjama, kad šiame kambaryje, kur dabar auditorija, galėjo būti apsistojęs Napoleonas. Galbūt čia užsukęs jis ragavo lietuvišką midų, o gal ne tik jį... Įdomu tai, kad jo mylimoji Žozefina apie šį vizitą nesužinojo“, – intriguojančiai pasakoja VU Kauno fakulteto istorikė prof. dr. Virginija Jurėnienė ir neabejoja, kad vien šiam įvykiui galima dedikuoti ekskursiją istorinių pastatų ansamblyje. — „Čia buvo centrinis įvažiavimas, tad labai įmanoma, kad 1812 m. naktį iš birželio 24-osios į 25-ąją per šį garbingą įėjimą žingsniavo ir pats Napoleonas Bonapartas.“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku