tell me more webGegužės 14 d. Vilniaus universiteto Kauno fakultete įvykusi jaunųjų mokslininkų konferencija vertimo tematika TELL ME MORE 2024 subūrė didelį būrį pranešėjų iš Lenkijos Socialinių ir humanitarinių mokslų universiteto Varšuvoje bei Piotrków akademijos, Vilniaus universiteto Kauno ir Filologijos fakultetų ir Graikijos Joaninos universiteto. Klausytojų auditorija taip pat buvo tarptautinė: be VU Kauno fakultete viešėjusių lietuvių studentų nuotoliniu būdu dalyvavo jaunųjų mokslininkų iš Portugalijos, Prancūzijos ir Lenkijos.

Pirmą kartą įvykusi 2013 metais, TELL ME (pavadinimas yra akronimas, kuris iššifruojamas taip: Tarp Eilučių: Lingvistikos, Literatūrologijos, Medijų Erdvė) konferencija per savo gyvavimo metus subūrė mokslininkų iš viso pasaulio, o 2021 metais jos organizatoriai priėmė ir tarpdalykinės konferencijos MultiMeDialecTranslation8 (liet. Dialektų vertimas multimedijoje) organizavimo iššūkį. Po pertraukos praėjusiais metais sugrįžusi TELL ME MORE sukėlė ne mažesnį lietuvių studentų susidomėjimą: visų studijų pakopų studentai ir jaunieji mokslininkai susirinko dalytis savo tyrimų rezultatais ir diskutuoti apie vertimo svarbą ir problemas, o prie konferencijos organizavimo prisijungė gausi Audiovizualinio vertimo studijų programos bakalauro ir magistrantūros bei filologijos krypties doktorantūros studentų komanda, kurios iniciatyvumas neatslūgo ir šiais metais.



Konferenciją atidarė, sveikinimo žodį tarė ir turiningos konferencijos palinkėjo Vilniaus universiteto Kauno fakulteto dekanas doc. dr. Giedrius Romeika, Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto direktorė prof. dr. Danguolė Satkauskaitė bei Audiovizualinio vertimo studijų programos dėstytoja doc. dr. Jurgita Astrauskienė. Šių metų konferencijoje pristatyta 10 pranešimų, apimančių vertimo iššūkių ir jų sprendimo būdų, tarpdisciplininių vertimo tyrimų, dirbtinio intelekto ir vertimo ateities bei literatūros kūrinių kinematografinės adaptacijos temas. Auditorija pranešimų klausė įdėmiai, aktyviai įsitraukė į diskusijas ir pasvarstymus. Kaip ir praėjusiais metais, balsuota renkant geriausią konferencijos pranešimą. Šiais metais tokios nominacijos sulaukė net du pranešimai surinkę vienodą klaustytojų balsų skaičių: Viktoro Bražo „Ezopo kalba ir vertimas. Marcelijaus Martinaičio „Kukučio baladžių“ atvejis“ ir Gabrielės Pocevičiūtės “Beautiful flesh and blood women” or just beautiful: women's representation in French and Lithuanian subtitles of “Sex and the City”.

„Tai buvo mano pirmoji mokslinė konferencija, todėl jaudulio buvo nemažai. Iš tiesų buvo labai sunku pasirinkti, ką dėti į pranešimą bei kaip sudominti klausytojus. Geriausio pranešimo nominacija man buvo įrodymas, kad einu teisingu keliu, o dabar žinodamas, kad mano tyrimas sudomino ir kitus, esu dar labiau motyvuotas po bakalauro studijų tęsti tyrimą apie Ezopo kalbą ir jos vertimą. Dėkoju organizatoriams už tokį šaunų renginį ir šiltą priėmimą. Tikiuosi, kad bendradarbiausime ir ateityje“, – savo įspūdžiais dalijasi Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto ketvirtakursis Viktoras Bražas.

VU Kauno fakulteto Audiovizualinio vertimo studijų programos pirmo kurso magistrantei Gabrielei Pocevičiūtei TELL ME MORE 2024 konferencija taip pat buvo pirmoji: „Pirmąkart dalyvavau konferencijoje tiek prisidėdama prie jos organizavimo, tiek skaitydama pranešimą. Pranešimą teko ruošti kelionių, renginių ir sutrikusio miego ritmu, tačiau tai nesutrukdė pelnyti geriausio pranešimo nominacijos. Dėl to labai savimi didžiuojuosi ir nešu tai kaip įrodymą bei priminimą sau, jog norėdama galiu įveikti bet ką. Esu be galo dėkinga būdama VU Kauno fakulteto bendruomenės dalimi ir džiaugiuosi jos aktyvumu bei neišsenkančiu palaikymu“, – teigia magistrantė.

Džiugu, kad studentų ir jaunųjų mokslininkų susidomėjimas vertimo tematika neblėsta, o aktyvumas dalyvaujant konferencijoje tik didėja. Tikime, kad ir šių metų konferencijos dalyviai ir klausytojai pasisėmė įkvėpimo vertimo srities tyrimams, užmezgė naujų kontaktų ir ir patyrė gerų emocijų. Renginio akimirkas ir pranešimų santraukas galima rasti specialiai šiai konferencijai sukurtame VU KnF polapyje.

Konferencijos organizatorių informacija

Daugiau nuotraukų fakulteto Facebook paskyroje

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku